welkom
Pablo Andalusiër

Bar

Verzorging

ster


Pablo Andalusiër

Alles wat je over de verzorging van je
paard wilt weten
staat hier, dan kan je het niet vergeten

ster
ster

Pablo Andalusiër

Bar 

Borstelen

Waarom poetst men paarden?

Dat is een hele simpele vraag, doch erg belangrijk. Paarden die in het wild leven worden nooit gepoetst. Maar paarden die in de stal staan moeten regelmatig worden gepoetst. Staat je paard in de wei, dan moet je niet te intensief aan het werk gaan met borstels, want deze paarden bezitten een vetlaag op hun huid die hen beschermt tegen wind en slecht weer.

Waar begin je mee?

1. Eerst begin je met de hoeven. Ik vind hoevekrabbers met een borsteltje zelf het handigst. Haal de hoevekrabber langs beide zijden van de straal richting de teen. Wanneer je paard hoefijzers heeft dan kun je de hoevekrabber langs de binnenkant van het ijzer halen om enig vuil tussen de hoef en het ijzer te verwijderen.
Feit: veel mensen denken dat de straal een gevoelig deel is van de hoef, er zit echter helemaal geen gevoel in de straal. Vaak snijdt de hoefsmid er stukken van weg.

2. Dan ga je met de borstels aan de slag. Begin met de rubberen rosborstel. Verwijder hiermee opgedroogde modder of mest. Het is de bedoeling dat je rondjes draait over het paard, je hoeft niet speciaal met de haargroei mee. Let wel op het feit dat de rosborstel een harde borstel is. Gebruik hem dus niet op gevoelige delen zoals de flanken, de buik en de benen.

3. Nu gaan we verder met de harde en de zachte borstel. Loop eerst het paard (niet het hoofd en de benen!!!) na met een harde borstel. Daarna doe je hetzelfde met de zachte borstel, hier kun je ook de benen mee doen. Het hoofd doen we met een klein en erg zacht borsteltje. Als je dit met een harde borstel zou doen wordt het paard schuw.

4. De manen en staart. De manen kun je met een manenkam doen. Wees voorzichtig en let er op dat je niet teveel haren meetrekt. De staart mag je niet met de manenkam doen! Deze moet je eerst uitpluizen en daarna kun je met een harde borstel door de staart heen. Kun je er niet doorheen komen, dan zou je een keer een anti-klit spray kunnen gebruiken. Laat deze even inwerken en daarna kun je er gemakkelijk doorheen komen.

5. Maak met een spons het hoofd en de kont en de staartwortel schoon. Gebruik voor het hoofd en de kont twee verschillende sponzen!

6. Je kunt de hoeven ook nog invetten of teren. Doe dit met mate. Als je de hoeven te vaak teert, dan kunnen zij te hard worden en op den duur bij droogte gaan brokkelen. Invetten kún je elke dag doen. De hoeven gaan er mooi van glimmen en ze blijven lekker soepel. Maar doe je dit te vaak, dan worden de hoeven te zacht. Als je de hoeven van een paard 3 keer per week invet en 1 keer per week teert, dan blijven ze erg mooi en soepel.

7. Indien je het paard nog mooier wilt laten glimmen, kun je voor het hoofd geoliede babydoekjes gebruiken en voor de rest van het lichaam een droog doek.

8. Als laatste punt op de agenda moet je de borstels schoon maken. Haal deze langs een metalen roskam (welke NOOIT als borstel mag worden gebruikt). Je kunt om de borstels nog schoner te maken de borstels 1 keer in de 2 maanden in een kussensloop stoppen en in de wasmachine doen.

Poetsspullen

Men ziet een poetskist vaak als een bak met wat borstels erin, dit is niet waar! Elke borstel heeft een speciale functie. Wanneer je de verkeerde borstel voor een bepaald deel van het lichaam van het paard gebruikt kun je het paard pijn doen. Vieze borstels moet je echter nooit gebruiken. Het paard kan wondjes hebben en wanneer daar vuil in komt kunnen er ontstekingen ontstaan. Haal borstels regelmatig langs de ijzeren roskam heen zodat haren en modder niet uitgeveegd worden over het paard. Zo blijf je aan de gang.

Poetskist

poetskist

Elk paard heeft eigenlijk zijn eigen poetskist nodig. Dit is om overdraagbare ziekten te voorkomen, zoals ringworm. Je hebt enorm veel verschillende poetskisten, tassen, koffers enzovoorts. Het handigst is een ruime, stevige kist met een deksel erop zodat er geen stof e.d in kan komen.

Rubberen
Rosborstel

rubberen rosborstel

De rosborstel wordt bij het poetsen als eerst gebruikt. Door rondjes op het lichaam van het paard te draaien wordt hardnekkig vuil losgemaakt tussen de haren vandaan. Deze borstel wordt vooral bij reeds opgedroogde modder of mest gebruikt. Klop deze regelmatig tegen de muur uit.

Harde Borstel

harde borstel

De harde borstel wordt meestal gebruikt na het gebruik van de rosborstel. Dit is om losgeborsteld vuil van het lichaam te verwijderen. Gebruik deze niet op gevoelige delen van het lichaam zoals het hoofd, de benen en de flanken.

Zachte Borstel

zachte borstel

Zachte borstels worden na het gebruik van de bovenstaande harde borstel gebruikt. In principe voor hetzelfde doel, maar deze borstel wordt gebruikt voor de wat gevoeligere delen van het lichaam, zoals de benen en de flanken. Deze borstel is niet te gebruiken voor het hoofd.

Poetshandschoen

poetshandschoen

De poetshandschoen is in principe hetzelfde als een rosborstel maar dan met wat minder lange puntjes. Hij is alleen erg handig in gebruik. Je kunt hem gewoon als handschoen aantrekken. Zo krijg je bij langdurig poetsen geen kramp in de handen.

Schapenwol

poetshandschoen

Een handschoen van schapenwol
In de winkel kun je ook een schapenwollen handschoen kopen om je paard mee te poetsen. Doordat deze vaak wat statisch werken wordt het stof uit de huid aangetrokken en gaat je paard mooi glimmen!

Hoevenkrabber

hoevenkrabber

De hoevenkrabber wordt meestal aan het begin van het borstelproces gebruikt. Je haalt hiermee het vuil uit de hoeven. Je haalt de haak langs beide zeiden van de straal richting de teen. Het vuil blijft achter de haak hangen en wordt uit de hoef gehaald. Het borsteltje zit niet op iedere hoevenkrabber. Het is een handigheidje zodat je kleine vuiltjes uit de hoef kunt wegborstelen.

Tip: Voor betere prestaties van je paard en het voorkomen van kreupele paarden, krab de hoeven dan voor en na het rijden uit!

Manenkam

manenkam

De manenkam mag alleen voor de manen gebruikt worden. De staart mag hier niet mee gedaan worden. Reden hiervan is, omdat je dan veel te veel haren van de staart eruit trekt.

Sponzen

sponzen

Je hebt 2 sponzen nodig voor je paard. De ene spons wordt gebruikt voor de mond, neus en ogen, de andere spons voor de kont en staartwortel. Gare en halfvergane sponzen moet je meteen weggooien, er kunnen stukjes van in de ogen komen.

Tip: Bewaar de sponzen in een plastic zakje of een boterham zakje. Zo worden de sponzen niet vies en blijven ze netjes.
Tip: Wanneer je de sponzen gaat gebruiken op je paard, is het misschien fijn voor je paard wanneer je een beetje warm of desnoods lauw water gebruikt. Dit voelt een stuk prettiger voor je paard. Ook in de zomer is dit te doen.

Hoevenvet

hoevenvet

Hoevenvet heb je in twee kleuren. Helder en zwart. Het wordt gebruikt om hoeven soepel en glanzend te maken. Bovendien zorgt het ervoor dat er geen ijs of hooi in de hoeven komt.

Tip: Smeer eerst vet op de zool van de hoef, doe je eerst de rand van de hoef, dan glibbert het uit je handen.

Zweetmes

Zweetmes

Een zweetmes
Het zweetmes wordt gebruikt om na het wassen of afspuiten het meeste water uit de paardenvacht te verwijderen. Het zweetmes gebruik je net als de harde borstel en rosborstel niet voor het paardenhoofd en de benen. Aan één kant zit een laag rubber bevestigd, dat is de kant die je op je paard gebruikt.

Borstelblok

Borstelblok

Een borstelblok Een borstelblok is een vierkant of rechthoekig, vaak zwartkleurig blokje met een ruwe structuur. Het is erg handig om stukken opgedroogde modder, horzeleitjes en losse haren uit de vacht te krijgen omdat het blok vrij ruw is. Het is niet goed te gebruiken op hoofd en benen, alleen om voorzichtig de vliegeneitjes van de benen te verwijderen. Je kunt dit blok slijpen door over bijvoorbeeld over een muur te schrapen.

yvonneBar
sterren

Kijk ook eens op onze andere sites