welkom
paarden

Divider


In de zomer geef ik Pablo vrij,
Dan gaat hij lekker naar de wei.
Maar er zijn zoveel dingen
waar ik op moet letten,
Dat ik ze maar op mijn website ga zetten.
 


 

Het weiland

paardenhoofd

 

Paarden vinden het leuk om in het weiland te staan. Zeker in gezelschap van andere paarden en pony's. Sommige paarden worden als ze behoorlijk op leeftijd zijn ook op het land gezet. Kunnen ze hun laatste jaren lekker grazen en doen waar ze zin in hebben.
Ook worden paarden vaak op het land gezet indien ze rust nodig hebben. Bijvoorbeeld na het veulenen. Indien je je paard in het weiland zet, zijn er bepaalde dingen waar je op moet letten en aan moet denken.

Gras

Zorg dat er voldoende gras op het weiland te vinden is. Is dit niet het geval dan heb je kans dat het paard zelf op zoek gaat naar voedsel. Ze kunnen pogingen doen tot uitbreken, of eventueel ander voedsel zoeken. Dit kunnen ook giftige planten zijn! Is er nou niet genoeg gras aanwezig, dan zul je het paard bij moeten voeren met hooi. Dit kun je het best in een bak gooien, anders gaat er te veel verloren van het hooi.
Paarden zijn tevens erg kieskeurige graseters. Ze eten alleen het korte en gezonde gras (gelukkig maar!). Gras waarop gemest of geplast is, eten ze niet op. Verwijder mest van het land zodat er geen wormen van het mest het gras op gaan.
Een paard of pony heeft ongeveer 1 hectare grond nodig (100m bij 100m). Het makkelijkst is om het weiland in meerdere stukken te verdelen zodat het paard maar op één bepaald deel kan grazen en het andere deel wat kan aansterken en aangroeien. Op elk deel moet een opening in het hek en een schutstal aanwezig zijn

Giftige planten

Er zijn een aantal planten die het paard niet mag eten. Het paard zal zonder twijfel op zoek gaan naar ander voedsel als  er niet genoeg gras aanwezig is. De meeste giftige planten smaken vies, maar het paard zal ze zeker eten bij gebrek aan voedsel. Indien het paard ze wel lekker vindt, zal hij/zij ze blijven eten. Hieronder staat een lijst van giftige planten.

Eik

eikenblad

Eikenbladeren en eikels zijn giftig, waarschijnlijk omdat ze looizuur bevatten. Ze veroorzaken verstopping en nierbeschadigingen.

Goudenregen

goudenregen

Alle delen van de plant zijn dodelijk, vooral de zaden. Vergiftigde paarden raken in coma.

Jakobskruid

jakobskruiskruid

Deze plant is zelfs in gedroogde toestand giftig, maar is dan wel lekkerder. Het hoopt zich op en veroorzaakt leverfibrose en accute leverstoring.

Gierst

gierst

Deze plant is schadelijk omdat hij cyanide en nitraat bevat. Hij veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden en kan dodelijk zijn. Jonge planten zijn niet giftig, omdat die dan nog geen cyanide en nitraat aanmaken.

Wolfskers

wolfskers

De plant bevat atropine dat de pupillen vergroot, wat een symptoom van vergiftiging is. Vergiftigde paarden kunnen vaak niet meer staan. De bes van de wolfskers is heel giftig.

Boterbloem

boterbloem

Boterbloemen zijn licht giftig. In gedroogde toestand, bijvoorbeeld in hooi, kunnen ze echter geen kwaad. De glanzende gele bloemen waarschuwen dieren voor het eten van boterbloemen.

Adelaarsvaren

adelaarsvaren

Het gif van deze plant hoopt zich op en is in grote hoeveelheden gevaarlijk. Ook in hooi is hij giftig; een paard dat ervan heeft gegeten staat met gekromde rug en gespreide benen en wordt steeds slaperiger.

Wonderboom

wonderboom

Een kleine hoeveelheid van deze plant is al dodelijk, maar de vieze smaak zorgt ervoor dat de bonen nagenoeg nooit met opzet worden gegeten.

Rode esdoorn

rode esdoorn

De mooie rode bladeren zijn giftig in de zomer en de herfst. Paarden krijgen geelzucht en bloedarmoede.

Hertshooi

hertshooi

Dit maakt een witte huid gevoelig voor licht en zonnebrand.

Taxus

taxus

Dit is de giftigste plant. Hij heeft een plotselinge dood tot gevolg - een paard kan sterven met de naalden nog in de mond. Alle delen van de taxus zijn dodelijk, ook gedroogd.

Paardestaart

paardestaart

Deze plant groeit in vochtige, rijke grond. Een vergiftigd paard begint te wankelen en valt even later neer.

Brem

brem

Brem bevat het giftige sparteïne, dat kan de bloedsomloop verstoren.

Buxus

buxus

Ook buxus is een zeer giftige struik. Opname van 750 g leidt tot een fatale ademhalingsstilstand. Door de afstotelijke geur worden de takken echter zelden opgenomen door goed gevoede dieren.

Rhodon-
dendron

Rhodondendron

speekselen, schuimbekken, knarsetanden, diarree/koliek, blauwe slijmvliezendruk, daarna slapte,verlies van eetlust, coma, overgevoeligheid, hartaanval (vasculair) en acute dood. Oorzaak: Grayantoxin.

Hennie

Stars

Divider

Stars Stars

Kijk ook eens op onze andere sites